Een film maken:
maak gratis je eigen video's (tips en trucs)

Maak eenvoudig een film met je videobeelden van feesten, vakanties of familie om deze unieke momenten keer op keer opnieuw te beleven. Volg onze tips en je zult je eigen HD-video's en meesterwerken maken - zonder veel moeite en met des te meer plezier.

Vertel een verhaal

Je film moet een samenhangend, meeslepend verhaal vertellen. Dit hangt natuurlijk altijd af van de specifieke gelegenheid of het gewenste type van je video. Om ervoor te zorgen dat je film een rode draad heeft, heb je twee opties:

  1. Je bedenkt hoe je wilt dat je film eruit ziet voordat je hem maakt, bijvoorbeeld door een script te schrijven voordat je gaat filmen of door op zijn minst het verhaal in gedachten te hebben dat je met je video wilt overbrengen.
  2. Je bekijkt het materiaal dat je al hebt opgenomen, zoals opnamen van je kleinkinderen, en bedenkt hoe daaruit een echt verhaal met een rode draad zou kunnen ontstaan.

In beide gevallen is het nuttig aantekeningen te maken alvorens daadwerkelijk met de stof aan de slag te gaan. De volgende vragen zullen je helpen om je eigen video zo te maken dat hij ook op de kijkers goed overkomt:

  • Hoe moet de film grofweg gestructureerd worden, zodat het verhaal dat ik wil vertellen goed overkomt bij de kijker?
  • In welke volgorde moeten de afzonderlijke scènes worden getoond? Zijn flashbacks of flash-forwards nodig?
  • Zal altijd het geluid van de originele video-opnamen worden gebruikt of moet de film af en toe worden begeleid door passende muziek? Moet later ook voice-over commentaar worden toegevoegd?

Als je van tevoren nadenkt over dergelijke basisvragen, zul je veel tijd besparen bij het maken van de video.

Een video maken:
Waar je al rekening mee moet houden tijdens het opnemen

Een video maken: waar je al rekening mee moet houden tijdens het opnemen

Camera-instellingen

Of je nu een amateur of een professionele filmmaker bent, je doel bij het maken van video-opnamen is opnamen van hoge kwaliteit te verkrijgen. Hierbij is het van belang het volgende in gedachten te houden: brede opnames vangen veel details tegelijk op, maar het is moeilijk voor de kijker om ze in één oogopslag te vatten. Dit wordt vermeden als je dicht bij je onderwerp komt.

Om toch alle inhoud weer te geven die je wilt laten zien, is het raadzaam om meerdere close-ups samen te voegen. Probeer de camera rustig op het onderwerp te richten en vermijd pannen, maar ook zoomen. Kleinere trillingen kunnen vervolgens worden gecompenseerd met beeldstabilisatie, zoals aangeboden door Video deluxe Plus. Een andere belangrijke factor is de lengte van je scènes, evenals de lengte van de hele film, zodat je kijkers tijdens het kijken geboeid blijven. In het algemeen zijn kortere scènes beter dan lange.

Zodra de belangrijkste inhoud is getoond, kun je naar de volgende instelling gaan. Aangezien je je opnamen in de postproductie kunt inkorten met een videobewerkingsprogramma, is het raadzaam ze voorlopig langer te laten. Op die manier kan achteraf het beste gedeelte voor je video worden gekozen. Zelfs met 360-gradenvideo's kun je achteraf de spannendste content samenstellen.

Perfecte licht- en geluidsomstandigheden tijdens het maken van video's

Helderheid zorgt ervoor dat je video's er goed uitzien, terwijl duisternis meestal een te grote uitdaging is voor standaard videocamera's. Zorg voor goede verlichting om foto's van hoge kwaliteit te maken. Het beste is om hiervoor daglicht te gebruiken. Aangezien dit binnenshuis niet altijd kan worden gegarandeerd, worden zogenaamde videolampen aanbevolen. Zij kunnen tegen betaalbare prijzen worden gekocht in elektronicawinkels of speciaalzaken.

Net als de lichtomstandigheden moet ook het geluid van de video goed zijn. Het is een essentieel onderdeel van de film en draagt in hoge mate bij tot de kwaliteit ervan. Vooral in scènes waarin mensen praten, moet lawaai worden vermeden. Met name bij buitenopnamen, bv. bij een weg of aan zee, bestaat het gevaar dat de spreker niet wordt verstaan.

Als het voor jou echter belangrijk is om ook in stormachtige omstandigheden stemopnamen te maken, dan moet je een goede microfoon gebruiken of het commentaar achteraf toevoegen. In Video easy van MAGIX kun je met één klik audiocommentaar starten en aan elke scène toevoegen. Het geluid van de camera kan gewoon worden gedempt of zelfs zachter worden gezet. In Video deluxe Plus heb je de mogelijkheid om ruis en volumeschommelingen te verwijderen om je video te optimaliseren door middel van gedetailleerde audiobewerking.

Dat zekere iets met overgangen, effecten en nog veel meer.

Wanneer je een video maakt, kun je ook klassieke video-effecten of special effects gebruiken als onderdeel van de zogenaamde postproductie. Van intro- en outro-animaties tot fades en artistieke video-effecten, met behulp van videobewerkingsprogramma's kun je je creativiteit de vrije loop laten.

Video deluxe biedt vele mogelijkheden voor het maken van heel bijzondere films! Met een van de introanimatiesjablonen begint je video al met een professionele uitstraling. Een ruime keuze aan fades zorgt voor fascinerende overgangen tussen afzonderlijke scènes of delen van je video. Van 3D-overgangen tot bloemenregens, je kunt je ideeën tot leven brengen. Effecten zoals reflecties of camerabewegingen geven een artistiek tintje aan je video. Tot slot kun je je film weer afsluiten met een bijpassende outro-animatie bij je intro.

Met de software kun je voor elke gelegenheid een passend ontwerp vinden en elke video een echt filmkarakter geven. Trouwens, stop-motionvideo's kunnen ook worden gemaakt met Video deluxe.

Teksten toevoegen

Niet iedereen hoort graag zijn eigen stem in een video. Maar op bepaalde momenten zijn de commentaren gewoon irritant. In zo'n geval kun je eenvoudig tekstoverlays maken.

Kies een lettertype en kleur, positioneer de tekst en kies de duur van de weergave. Bij de keuze van de kleur moet er zoveel mogelijk voor worden gezorgd dat deze zich onderscheidt van de achtergrond en leesbaar blijft. Bovendien mag het lettertype geen relevante inhoud van de video bedekken. Verdeel teksten bijvoorbeeld in secties die dan na elkaar worden weergegeven. De lengte van de invoeging moet lang genoeg zijn om het beeld en de tekst in dezelfde mate door de kijker te laten opnemen. Een neutraal persoon kan je helpen de lengte van de tekstinvulling te beoordelen.

Klaar voor de filmavond

Er zijn talloze manieren om je video te presenteren: in Video deluxe Plus is uitvoer voor YouTube en Facebook beschikbaar. Of je kunt een Blu-ray disc of video-dvd maken. Je kunt je film ook rechtstreeks downloaden naar je smartphone, zodat je hem altijd bij je hebt. Voor de uitvoer naar disk kun je gemakkelijk dvd-menu's maken met de sjablonen die zijn opgenomen in de dvd-makers, bv. MAGIX Movie Edit Pro of Video easy.

Of je nu een verjaardagsvideo maakt of werkt met vakantie- of huwelijksbeelden, je vindt zeker iets geschikts voor je video. Uiteindelijk is het maken van een film puur een kwestie van oefening. Elke keer dat je je eigen video maakt, word je nog beter en ontwikkel je je eigen techniek.