Hoe kun je zelf videobanden digitaliseren?
- Zo werkt het

Hebt u thuis nog stapels oude videocassettes liggen? Begrijpelijk, want sommige video-opnames wilt u gewoon niet missen. Bijvoorbeeld over de eerste stapjes van de kinderen, de eigen huwelijksvideo of een favoriete tv-serie uit de jaren '80. Om ook in de toekomst in de beste kwaliteit van uw favoriete momenten te kunnen genieten, kunt u hier lezen hoe u uw videobanden kunt digitaliseren.

Waarom zou ik mijn VHS-banden digitaliseren?

VHS-tapes zijn iconisch, ongetwijfeld. Toch moet u nadenken over digitalisering, want uw oude videocassettes gaan niet eeuwig mee. Zijn uw videobanden uit de jaren '90? Dan is nu precies het juiste moment:

Waarom zou ik mijn VHS-banden digitaliseren?

Gevaren van een analoge versie

  1. Dit komt doordat VHS-cassettes slechts ongeveer 35 jaar meegaan, zelfs wanneer zij optimaal worden bewaard. Daarna wordt het beeld wiebelig en verslechtert ook het geluid.
  2. De magnetische banden van de videocassettes zijn zeer gevoelig. Vocht en hitte vernietigen de banden en dus ook uw favoriete films.
  3. De videorecorder is aan het uitsterven. In de komende jaren zal het steeds moeilijker worden om aan een videorecorder te komen.

De voordelen van een gedigitaliseerde versie

  • Gedigitaliseerde videocassettes lijden niet meer onder ouderdomskwaaltjes.
  • De video's kunnen voor de lange termijn worden opgeslagen, zodat u op elk moment gemakkelijk toegang hebt tot de bestanden.
  • Ze zijn compatibel met alle gangbare apparaten als pc's, tablets of smartphones.

Welke videocassette heb ik?

De VHS-cassette is niet het enige formaat dat kan worden gedigitaliseerd. Want in de jaren 70 en 80 kwamen er nog een paar formaten bij. Van Betamax of Video2000 tot Video8 - in onze infografiek kunt u zich vertrouwd maken met de verschillende formaten en erachter komen welk formaat uw videocassette heeft.

Super8

Super8 - 1965

Super 8 is een smalfilm die indertijd snel aansloeg. Voordat Super 8 kwam, moesten filmrolletjes op een omslachtige manier worden ingeregen. Super 8 leverde een cassette die makkelijk in het gebruik was - een echte innovatie!

Betamax

Betamax - 1975

De door Sony ontwikkelde Betamax-cassette was bedoeld voor hobbyfilmers en kwam samen met de eerste videorecorders op de markt. De invoering van VHS en Video2000 leidde tot de zogenaamde formaatoorlog.

VHS

VHS - 1976

De "Video Home System" werd ontwikkeld door VCR en werd de standaard in home video. Het is nog steeds het meest gebruikte formaat onder de videocassettes.

Video 2000

Video 2000 - 1979

Grundig en Philips ontwikkelden ook een videocassette. Video2000 was het Europese antwoord op de VHS-cassette van VCR. Video2000 was ook betrokken bij de formatenoorlog, maar kon zich niet staande houden op de markt.

Video 8

Video 8 - 1985

Video8 was bedoeld om de grote videocassettes klein en handig te maken. Het videoformaat verwierf zijn populariteit door de eerste camcorders. De opvolger werd Hi8 in 1989.

SVHS

SVHS - 1987

De meer geavanceerde VHS-cassette was de Super VHS-cassette. Met tapemateriaal van hogere kwaliteit werd een hogere beeldresolutie bereikt. Het feit dat VHS-recorders alleen S-VHS-video's in VHS-kwaliteit konden afspelen, belemmerde hun marktsucces.

Hi8

Hi8 - 1989

Hi8 was de uitbreiding van het Video8-systeem. De cassettes zijn qua ontwerp identiek aan Video8, maar zijn in gebruik van veel betere kwaliteit. De Hi8-opnames zijn van veel betere kwaliteit dan die op VHS en Video8. De opvolger was Digital8.

Wat heb ik nodig om mijn videobanden te digitaliseren?

USB-video-omzetter

Voor het digitaliseren van videocassettes is gewoonlijk een kabel nodig om de computer met de analoge videorecorder te verbinden. Dit betekent dat er aan de ene kant een USB-aansluiting moet zijn en aan de andere kant een Scart-, Cinch- of S-Video-aansluiting, afhankelijk van het afspeelapparaat. Voor het digitaliseren hebt u ook videosoftware nodig die de signalen van de speler kan opnemen. Zodra de video op uw pc staat, kunt u hem gemakkelijk op dvd branden of opslaan in elk gangbaar videoformaat. In wezen hebt u maar drie dingen nodig, die wij voor u hebben samengevat in een korte checklist.

Checklist

Voor het afspelen:

  • 1 videospeler (bijv. videorecorder of camcorder)

Voor de overdracht:

  • 1 USB-video-omzetter (met scart-, cinch- of S-video-aansluiting)
  • 1 videosoftware (bijv. Video easy, Video deluxe)

Videobanden digitaliseren met MAGIX Red uw video's!
Stapsgewijs

Videobanden digitaliseren

Videobanden digitaliseren

Sluit de USB-video-omzetter van MAGIX Red uw video's! aan op uw pc en uw videorecorder. Let erop dat de schakelaar op deze scart-stekker op "OUT" is ingesteld. Start het meegeleverde programma Video easy en maak een nieuw videoproject. Nu kunt u beginnen met het overzetten van de videoband en het kopiëren van de video. Opname: loopt!

Het digitaliseren van Video 8 tapes en Hi8 werkt volgens hetzelfde principe als bij VHS. Het zijn tenslotte gewoon kleinere versies van de VHS-cassette. Daarna kunt u de video gewoon op dvd branden - of om te beginnen op uw computer bewaren.

Overgezette video's bewerken

Overgezette video's bewerken

Zeer wiebelige beelden als gevolg van hectische camerabewegingen, windruis bij buitenopnamen of fletse, weinig contrastrijke kleuren: De meeste video-opnamen van VHS-camera's kunnen wel een paar cosmetische correcties gebruiken. Maar met het juiste videobewerkingsprogramma kunt u er vaak nog heel wat uithalen.

Dus als u uw oude VHS-banden hebt overgezet, moet u van de gelegenheid gebruik maken om uw herinneringen wat "op te frissen" . Zelfs als het iets langer duurt, is het de moeite waard om de extra tijd te investeren.

Oude VHS-banden op dvd branden en zo opslaan

Oude VHS-banden op dvd branden en zo opslaan

Nadat de video is gekopieerd en de laatste hand is gelegd aan de afwerking, komt de laatste stap: u kunt eindelijk uw jaren geleden opgenomen VHS-banden op een dvd, HD-dvd of Blu-ray Disc zetten. Natuurlijk kunt u uw opgeslagen video's ook uploaden naar de cloud of opslaan op een USB-stick.

Conclusie: U hebt dus niet veel nodig om uw videobanden te redden en kunt na een paar stappen steeds opnieuw genieten van uw favoriete opnamen - zonder bang te hoeven zijn dat u de VHS-banden beschadigt en ze helemaal kwijtraakt.

Hoe kan ik mijn gedigitaliseerde videobanden achteraf bewerken?

Breng een frisse wind in uw video's

Wij hebben kort samengevat welke correcties bijvoorbeeld kunnen worden aangebracht nadat u uw videobanden hebt gedigitaliseerd:

  • Beeld- en geluidscorrecties van de gedigitaliseerde VHS-banden
  • Wegknippen van vervelende reclameblokken
  • Invoegen van filmische video-effecten
  • Creëren van unieke dvd-menu's
  • Toevoegen van uitzonderlijke overgangen
  • Converteren naar een videoformaat naar keuze

MAGIX Red uw video's!

VHS naar DVD Software

Download starten