De codec - comprimeren van audio en video
Het begrip codec is kunstmatig samengesteld uit de engelse woorden 'coder' en 'decoder', voor de toepassingen die bestanden coderen en weer decoderen.
Over het algemeen wordt een codec gebruikt om bestanden te comprimeren, dat wil zeggen, de hoeveelheid data te verkleinen. Grootte is namelijk zeer belangrijk in het internettijdperk, bijvoorbeeld bij het streamen van gegevens, zodat gebruikers zonder snelle DSL-verbinding toch vlot online-content kunnen downloaden.
Codecs kunnen grofweg worden onderscheiden in formaten die zonder verlies (ook wel lossless) of met verlies (lossy) comprimeren. Compressie zonder verlies wil zeggen dat de reductie van de bestandsgrootte zonder directe gevolgen blijft voor wat betreft het beluisteren of bekijken van de inhoud. Bij compressie met verlies moet met een vermindering van de kwaliteit van de inhoud rekening gehouden worden. Dat wil echter niet zeggen dat deze vermindering ook meteen een merkbaar verlies aan kwaliteit geeft. Het kan ook, zoals bij MP3 het geval is, dat de verloren data buiten het voor mensen hoorbare spectrum ligt. Van de veelheid aan codecs die beschikbaar is worden hier slechts de meest gangbare genoemd. Bij MP3 gaat het om een door het Fraunhofer-instituut ontwikkelde codec voor audiocompressie met verlies. MP3 gebruikt een soort akoestiek, waarbij alleen voor mensen hoorbare geluidssignalen worden opgeslagen. Daardoor is een compressie mogelijk die de geluidskwaliteit maar beperkt beïnvloedt, maar tegelijk zeer weinig opslagruimte gebruikt.
De Codec en MP3 deluxe
MAGIX MP3 deluxe biedt uitgebreide functies voor het muziekbeheer en voor het converteren van de meest gangbare audiobestandsformaten zoals van WAV of OGG naar mp3's. Een snelle mp3-converter converteert muziekstukken in de hoogste kwaliteit voor perfect geluid in elke situatie.