Iedereen die zich bezighoudt met het onderwerp video-opname krijgt vroeg of laat ook te maken met het onderwerp video-formaten. De meest gestelde vraag is waarschijnlijk welk videoformaat het meest geschikt is voor welk doel.
Wij werpen hier licht op en leggen uit waar je op moet letten als het gaat om videoformaten. Laten we beginnen met de basis.
Wat is eigenlijk een videoformaat?
De tutorial laat zien hoe je een opgenomen video met alle bijbehorende informatie in MAGIX-programma's importeert, bv. Video easy.
Een videoformaat is een concreet bestandsformaat waarin een opgenomen video en alle bijbehorende informatie wordt opgeslagen. Video's bestaan uit vele afzonderlijke beelden en het bijbehorende geluid. In totaal zijn vier verschillende waarden relevant, die samen elk videoformaat vormen.
- Beeldsnelheid of verversingssnelheid: deze wordt weergegeven in Hertz (Hz) of in frames per seconde (fps). Hoe hoger deze waarde, hoe meer beelden er worden gebruikt om de video te maken.
- Kleurdiepte: informatie over kleur- en helderheidswaarden
- Filmformaat: informatie over de resolutie van het beeld en de beeldverhouding van de video (bv. 16:9 of 4:3)
- Geluidsspoor: alle informatie over het opgenomen geluid
Afhankelijk van de resolutie, kwaliteit en lengte van de video kan het opgenomen materiaal zeer groot zijn en dus veel ruimte op de harde schijf in beslag nemen. Om de omvang te beperken, kunnen deze gegevensreeksen vervolgens worden gecomprimeerd met behulp van een zogenaamde compressie en zo in omvang worden teruggebracht, zodat aan het eind een kleiner bestand beschikbaar is. Dit verbruikt dan aanzienlijk minder opslagruimte dan het bronmateriaal, afhankelijk van de sterkte van de compressie. De verschillende videoformaten werken met verschillende vormen van compressie. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de kwaliteit van de opname. De keuze van een bepaald videoformaat hangt dus vooral af van waar en hoe de afgewerkte video uiteindelijk zal worden gebruikt.
Wat is het beste videoformaat
voor mijn project?
De tutorial laat zien hoe een opgenomen video in een MAGIX-programma zoals Video easy in een bepaald videoformaat geconverteerd kan worden, bv. om het als videobestand te exporteren, op dvd te branden of direct op internet te zetten.
Helaas kan de vraag naar het beste videoformaat niet zo eenvoudig worden beantwoord. Maar maak je geen zorgen, met de volgende informatie vind je snel het meest geschikte videoformaat voor je doeleinden. Als je video op dvd moet worden gebrand, heb je een videoformaat nodig voor YouTube of Facebook. Of wil je dat je video op je eigen website wordt ingesloten? Last but not least is ook het beoogde gebruik van doorslaggevend belang voor het gekozen videoformaat.
Zodra je bewegende beelden opneemt met je smartphone, een actioncam of een klassieke videocamera, creëert dit toestel al een eigen voorgeprogrammeerd videobestandformaat. Bij de meeste toestellen kun je van tevoren kiezen hoe hoog de resolutie (d.w.z. de kwaliteit) van het opgenomen beeldmateriaal moet zijn. Hoe lager de resolutie, hoe lager de kwaliteit en dus hoe kleiner het bestand. Bij meer professionele videocamera's kunnen ook extra functies worden ingesteld, zoals een specifiek opnameformaat voor video.
De meest voorkomende videoformaten
In de loop der jaren zijn veel verschillende formaten ontwikkeld, waarvan sommige de standaard zijn geworden, maar vele andere na verloop van tijd van de markt zijn verdwenen. Op het eerste gezicht kan de keuze aan videoformaten toch al snel een beetje overweldigend lijken. Of het nu AVI, MOV, MPEG, FLV, enz. is. - elk formaat heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Bij sommige formaten staat de opnamekwaliteit van beeld en geluid op de voorgrond, andere formaten zijn beter geschikt voor 'Bewerking', terwijl weer andere worden gekenmerkt door hun geringe datagrootte, zodat zij bijvoorbeeld via het mobiele telefoonnet kunnen worden verzonden zonder veel data te verbruiken. In het volgende willen wij kort de verschillende videoformaten voorstellen en hun belangrijkste kenmerken uitleggen:
AVI
De afkorting staat voor 'Audio Video Interleave'. Het grote voordeel van dit formaat is de zeer ruime verspreiding. Bijna alle gangbare multimediatoepassingen kunnen er dus mee overweg. Het nadeel is echter dat de bestanden zeer groot zijn in vergelijking met andere videoformaten en dus veel opslagruimte vergen.
FLV
Het 'Flash-videoformaat' is bijzonder geschikt voor integratie op websites, aangezien de bestanden zeer klein zijn. Maar de kwaliteit lijdt er natuurlijk ook onder. Bovendien is een Adobe Flash Player vereist om deze bestanden af te spelen. Helaas wordt dit niet altijd ondersteund.
MKV
De kracht van het zogenaamde 'Matroska'-formaat is dat naast talrijke video- en audiotracks ook tekstinformatie zoals menu's, hoofdstukken of ondertitels en foto's in het bestand kunnen worden opgenomen. Het nadeel hiervan is dat er weinig programma's zijn voor directe bewerking in vergelijking met andere formaten.
MOV
Deze afkorting staat voor 'Movie'-bestanden, komt van Apple en is gebaseerd op hun Quicktime-standaard. Voordelen zijn hier de vrij hoge kwaliteit bij een betrekkelijk geringe gegevensomvang. Er is echter heel wat rekenkracht nodig voor de verwerking. Het formaat wordt dus vooral gebruikt in de professionele en semi-professionele sector.
MPEG
Afkorting van 'Moving Pictures Experts Group' dit formaat bestaat in verschillende versies. MPEG I en MPEG II worden hoofdzakelijk gebruikt voor de transmissie van tv-signalen en voor dvd's. MPEG IV daarentegen werd ontwikkeld voor gebruik op systemen met minder rekenkracht (zoals smartphones) en een smalle bandbreedte. Aldus is een vrij hoge beeldkwaliteit mogelijk met een betrekkelijk geringe gegevensgrootte. Een sterk gecomprimeerd MPEG IV-bestand moet echter eerst worden 'uitgepakt' wanneer het door een toepassing wordt afgespeeld.
MTS
Videobestanden met deze extensie gebruiken het AVCHD-videoformaat (Advanced Video Codec High Definition). Deze worden meestal opgenomen met HD-camera's uit de consumentensector. Hoewel de kwaliteit van het opgenomen videomateriaal zeer goed is, zijn de bestanden zelf zeer groot. Bovendien is dit formaat slechts met enkele apparaten compatibel en moet het dus vaak worden omgezet - d.w.z. omgezet in een ander formaat - voordat het kan worden verwerkt.
WMV
Deze afkorting staat voor het videoformaat 'Windows Media Video'. Het voordeel van dit formaat is dat slechts een kleine hoeveelheid opslagruimte nodig is om de kwaliteit van het originele materiaal nagenoeg te handhaven. Dit formaat is dus ook bijzonder geschikt voor het internet. Het nadeel ligt in de Windows-oorsprong, want daardoor is het vaak moeilijk om dit videoformaat op andere systemen (bv. Mac en Linux) af te spelen.
Video's converteren:
Van het ene videoformaat naar het andere
Zoals beschreven, zijn er talrijke videoformaten, elk met hun eigen voor- en nadelen. En als je een bepaald formaat hebt, maar een ander nodig hebt, zijn er talrijke programma's beschikbaar om je video's van het ene formaat naar het andere te converteren. Zowel on- als offline-diensten zijn beschikbaar. Vooral voor grote video's met veel opslagruimte zijn de offline varianten echter geschikter, omdat bij een online aanbod de videobestanden eerst moeten worden geüpload en dan weer gedownload. En aangezien videobestanden ook snel de gigabyte-limiet overschrijden, kan dit proces veel tijd in beslag nemen.
Bij het converteren moet worden opgemerkt dat er kwaliteitsverlies van het beeld kan optreden, afhankelijk van de compressie en de resolutie-instelling. Dus voordat je een originele video verwijdert nadat je hem naar een ander formaat hebt geconverteerd, moet je ervoor zorgen dat de resulterende resolutie en kwaliteit aan je behoeften voldoen. Meer gedetailleerde informatie over het onderwerp van het converteren van videoformaten kan hier worden gevonden.
Meer informatie vind je op. Kies het juiste videoformaat. Welk formaat je ook kiest voor je beeldmateriaal, en hoe je het ook bewerkt hebt, Vegas Pro geeft je een heel scala aan opties voor het exporteren.