Alle tutorialvideo's van:
SOUND FORGE Audio Cleaning Lab

Inleidende video

In de inleidende video laten we u de basiswerkwijze zien: hoe u materiaal afspeelt, monteert, ruis verwijdert, klank verbetert en stap voor stap een lijst met mp3's of een audio-cd samenstelt.

Importeren

In het gedeelte "Importeren" kunt u audiomateriaal van verschillende bronnen in het programma invoegen. Daarnaast laten we zien hoe u eigen opnamen van bijvoorbeeld lp's, cassettes, een webradio of microfoon maakt.

Bewerken

In deze video gaat het om elementaire bewerkingen als monteren en faden. U krijgt te zien hoe u nummers of audiogegevens selecteert, wist of anders sorteert, hoe u met meerdere bewerkingssporen werkt en daarmee bijvoorbeeld overgangen maakt.

Cleaning

In het deel "Cleaning" wordt het audiomateriaal bevrijd van storende geluiden zoals kraakjes, knisperen en ruis. Daarvoor is een veelheid aan speciale effecten beschikbaar, die wij u hier voorstellen.

Mastering

Wanneer uw materiaal vrij is van stoorgeluiden, kunt u het geluid nog verder optimaliseren en gelijkmatiger maken. In het deel "Masteren" laten we zien hoe u de verschillende effecten gebruikt voor het verbeteren van de klank.

Sporen

Projecten met meer nummers moeten meestal als bestandlijsten worden geëxporteerd of als audio-cd worden gebrand. Het gedeelte "Tracks" biedt daarvoor de belangrijkste functies. Hier organiseert u ook uw ID3-tags met de song- en albuminformatie.

Exporteren

In het deel "Exporteren" kunt uw muziektitels exporteren in standaardformaten zoals WAV, WMA, mp3, FLAC of Ogg Vorbis. Of u brandt een audio- of gegevens-cd. We laten u beide mogelijkheden zien.

SoundCloner

Met het special effect "SoundCloner" kunt u het geluid van een bepaald muziekstuk analyseren en daarvan een geluidssjabloon maken om dat op een ander muziekstuk toe te passen.

DeNoiser

Met het special effect "DeNoiser" verwijdert u permanente storende geluiden uit een opname. U kunt ook een noisesample nemen uit uw opname en die gebruiken om de stoorgeluiden te verwijderen.

Aansluiten van audiobronnen

In deze video laten we zien een audio-apparaat, bijvoorbeeld een stereo-installatie, aan de computer moet worden aangesloten.